Ai reușit să strângi suficienți bani și îți dorești să-ți faci o afacere care să genereze un profit considerabil. Probabil ne gândim la același lucru… Deschiderea unui restaurant este soluția. Nimic mai simplu ai putea spune la prima vedere. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa de ușor. Pentru a putea deschide un restaurant, este necesar să fii foarte pregătit și să nu te lași doborât de micile impedimente care pot apărea pe parcurs. Sunt foarte multe segmente de lucru pe care trebuie să le iei în calcul, de la planul financiar, până la exteriorul restaurantului.
Iată câteva lucruri de bază pe care ar trebui să le știi înainte de a-ți deschide propriul restaurant:
-
- Să fii proprietarul unui restaurant este un loc de muncă, în adevăratul sens al cuvântului. Să administrezi un restaurant implică o prezență constantă, mai ales la început. Îți plac weekendurile, abia aștepți sărbătorile și zilele de naștere ale copiilor? Din păcate, trebuie să știi de la început că există toate șansele ca în aceste zile să fii la serviciu și chiar să ai mai multă treabă decât de obicei.
- Niciodată să nu presupui că la tine în restaurant va fi plin de clienți, imediat cum îl vei deschide. Este nevoie de multă încredere în forțele proprii ca să-ți deschizi propria afacere, mai ales dacă vorbim despre un restaurant. Acesta este un lucru bun, însă nu te hazarda. Deschiderea unui restaurant nu este chiar un basm. Ca toate poveștile, există și zile mai negre și perioade mai dificile.
- Gândește-te de două ori înainte să-ți angajezi prieteni sau membri ai familiei. Chiar dacă există multe afaceri de familie, inclusiv restaurante, trebuie să ai mare grijă! Este foarte posibil ca toată relația dintre voi să se schimbe radical după ce se va instala legătura angajat-angajator.
- Trebuie să ai un plan de afacere foarte bine sintetizat. Este foarte util, mai ales pentru întreprinzătorii la început de drum, din industria restaurantelor. Pe măsură ce cauți informații pentru a finaliza planul afacerii, vei descoperi probleme pe care cu siguranță nu le-ai luat în calcul la început.
- Trebuie să cunoști care sunt costurile pentru deschiderea unui nou restaurant. De asemenea, și dacă dispui de aceste fonduri. Foarte mulți oameni își doresc să-și deschidă un restaurant. Cu toate acestea, găsirea de fonduri suficiente dărâmă de multe ori așteptările unora dintre ei. Un plan financiar bine definit îți poate arăta la ce valoare se ridică investiția necesară. Pe lângă suma inițială, ar fi bine să ai și un buget de rezervă. Foarte important este să nu iei în calcul vreun profit în primele 3-5 luni de la deschidere.
- Analizează atent concurența! În general, persoanele care visează să aibă propriul lor restaurant au tendința de a fi un pic subiectivi. “Pot găti mai bine decât tot ce am gustat în acest loc” sau “Dacă acest restaurant ar fi fost al meu, n-aș fi pus niciodată un televizor la bar”. Mare atenție: nu amestecați prejudecățile personale cu afacerea! Evident că este ceva la care propietarii acestor restaurante s-au gândit. Chiar dacă ție personal nu îți place ideea unui televizor la bar, este mai mult decât probabil că majoritatea clienților se bucură de prezența lui. Pune-ți întrebări când studiezi concurența și apoi găsește calea prin care să aplici și la tine lucrurile care le aduc lor clienți. Sau, mai bine, încearcă să faci ceva unic, ceva ce nu are nimeni!
- Creează un meniu unic! Meniul ideal al unui restaurant oferă un echilibru, fie el între preparatele futuriste și cele clasice sau între produsele vegetariene și fripturi. Este de preferat să le oferi clienților o mâncare cu care sunt obișnuiți, dar, totodată, să ai și ceva unic de oferit. Identitatea restaurantului se va regăsi în meniu. Aspectul, forma și conținutul lui trebuie foarte bine analizate. Meniul în sine joacă un rol foarte important.
- Alege un concept clar al restaurantului. Nimic nu este mai frustrant decât un restaurant struțo-cămilă. De exemplu, găsești într-un loc peste 200 de tipuri de bere, însă mesele sunt amenajate ca de seară festivă. Este o berărie sau un restaurant fine dining? Alege o categorie clară!
- Alege locația perfectă! Înainte să faci planul afacerii, trebuie să știi cu exactitate unde vrei să fie situat restaurantul tău. În funcție de locul ales, poți concepe un meniu care se pretează zonei respective. De asemenea, procesul poate fi și invers: dacă știi clar ce meniu vei avea, caută locul perfect pentru tipul de preparate pe care dorești să le oferi. Locația în care se află un restaurant este decisivă pentru drumul către succes, la fel cum este calitatea produselor și serviciilor. Studiază bine înainte să alegi un spațiu pentru restaurantul tău, deoarece va fi aproape imposibilă relocarea lui!
Pentru viitorii proprietari de restaurante, food truck etc., recomand gama MobiRest! Sistemul POS, încercați-l gratuit!
https://mobirest.business/ro/